Το ζήτημα της θέρμανσης κυριαρχεί καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο χειμωνιάτικος. Με την πτώση της θερμοκρασίας προ των πυλών, εσείς τελικά θα ανάψετε τζάκι, καλοριφέρ ή θα προτιμήσετε πιο σύγχρονες μεθόδους θέρμανσης;

Μην σκιάζεστε! Θα σας βοηθήσουμε! Κάνουμε ένα …crash test στη θέρμανση παρουσιάζοντας σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων των μεθόδων που υπάρχουν για να ζεστάνετε το κοκαλάκι σας.

Τζάκι

Το παραδοσιακό τζάκι, εκτός από ατμόσφαιρα (που σίγουρα δεν είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση) είναι μία αρκετά οικολογική λύση, εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά σας. Δυστυχώς όμως η αύξηση του πετρελαίου έστρεψε πολλούς καταναλωτές στο τζάκι και την αγορά ξύλων, γεγονός που οδήγησε αναπόφευκτα στην αύξηση της τιμής τους. Από την άλλη, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα ξύλα ιδανικά για καύση. Για να μάθετε ποιά ξύλα ενδείκνυνται για προσάναμμα, καύση κ.λπ. μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Υπάρχει βέβαια και το ενεργειακό τζάκι - εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα - που καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. 
Καλοριφέρ πετρελαίου

Η επιλογή του καλοριφέρ πετρελαίου, αποτελούσε μέχρι σήμερα την κλασική λύση. Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου όμως έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Το πρόβλημα βέβαια είναι μεγαλύτερο για όσους μένουν στις πολυκατοικίες, καθώς η επιλογή της κεντρικής θέρμανσης ειδικά σε παλιά κτίρια μεγάλων αστικών κέντρων, δεν δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε μόνοι σας το ποσό του πετρελαίου που καίτε.

Στα υπέρ του καλοριφέρ πετρελαίου από την άλλη, εντάσσεται σίγουρα η ομοιόμορφη κατανομή της ζέστης και με μία καλή συντήρηση (αλλά και με την προστασία του χώρου σας για να μην έχετε απώλειες από τζάμια, πόρτες π.χ.) μπορείτε να έχετε ένα ζεστό σπίτι, αν και τη ζέστη αυτή μάλλον θα την πληρώσετε ακριβά.

Καλοριφέρ φυσικού αερίου

Εναλλακτικά, πολλοί έχουν στραφεί προς την κεντρική θέρμανση με τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά πλέον η τιμή του, αν και φτηνότερη, δεν είναι τόσο συμφέρουσα όσο παλιότερα συγκριτικά με το πετρέλαιο.

Καλοριφέρ βιομάζας

Στα θετικά του είναι ότι έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από την αντίστοιχη σόμπα. Στα αρνητικά του το μεγαλύτερο κόστος.

Κλιματιστικό

Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν «σφραγίσει» τα καλοριφέρ τους και επιλέγουν μόνοι τους πόσο και πότε θα έχουν θέρμανση στο σπίτι. Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει κλιματιστικό. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το καλοκαίρι, έχει γίνει πλέον και χειμωνιάτικος σύντροφος. Στα υπέρ του κλιματιστικού είναι αναμφίβολα το δικαίωμα της επιλογής στη θέρμανση. Το ανοίγετε και το κλείνετε όποτε εσείς θέλετε.

Από την άλλη όμως, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τυχόν απώλειες καθώς η ζέστη δεν διατηρείται για αρκετή ώρα, αφού το κλείσετε. Είναι αρκετά καλή επιλογή για μικρούς και μεμονωμένους χώρους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για μεγαλύτερα σπίτια. Στα κατά προσθέστε και το υψηλό κόστος για την κατανάλωση του ρεύματος.

Αερόθερμα και ηλεκτρικές σόμπες

Ποτέ δεν αποτελούσαν τη βασική πηγή θέρμανσης ενός σπιτιού. Μάλιστα, λειτουργούσαν περισσότερο ως ενισχυτικά θέρμανσης. Τα πράγματα, λόγω κρίσης, άλλαξαν και σήμερα τα αερόθερμα και οι μικρές φορητές ηλεκτρικές σόμπες είναι άλλη μία επιλογή. Πλέον, στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι σε αρκετά οικονομικές τιμές, ιδανικοί για να ζεσταίνουν όμως μικρούς χώρους.

Η ευχέρεια στη μεταφορά τους είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα, αλλά η κατανάλωση ρεύματος σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στα ατού τους, ενώ μπορούν να είναι επικίνδυνές κοντά σε μικρά παιδιά ή κατοικίδια.

Σόμπες πέλλετ

Μια συμπληρωματική θέρμανση με χαμηλό κόστος χρήσης είναι και οι σόμπες πέλλετ. Χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη τα υπολείμματα από την κοπή του ξύλου, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και διαθέτουν όλους τους αυτοματισμούς για απόλυτη διαχείριση της θερμότητας. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στην ποιότητα κατασκευής αυτών των σομπών.

Σόμπες υγραερίου

Ίσως η οικονομικότερη λύση όσον αφορά στις σόμπες. Όμως ίσως και η επικινδυνότερη... 

Σόμπες πετρελαίου

Στα θετικά τους συμπεριλαμβάνονται η φορητότητα καθώς και ότι αποτελεί οικονομικότερη λύση σε σχέση με το αντίστοιχο καλοριφέρ, στα αρνητικά τους ότι ασφαλώς έχουν μικρότερη απόδοση σε σχέση μ' αυτό. 

Υπέρυθρη θέρμανση

Η εναλλακτική οικολογική λύση ακούει στο όνομα υπέρυθρη θέρμανση. Θεωρείται οικονομικότερη, μέχρι και 80% ανάλογα με τη μόνωση, δεν χρειάζεται συντήρηση και τα πάνελ που χρησιμοποιούνται έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα, έχετε απόλυτη αυτονομία θέρμανσης και δεν χρειάζονται πρόσθετες εργασίες ανακαίνισης, πέρα από την τοποθέτηση. Ωστόσο, με την παρούσα οικονομική κατάσταση το κόστος αγοράς και τοποθέτησης μία νέας πηγής θέρμανσης θα μπορούσε να είναι απαγορευτικό για αρκετούς.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι εάν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο θέρμανσης πρέπει να φροντίσετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα κατασκευής των πάνελ, δηλαδή πόσο καλή μόνωση έχει και αν είναι ομοιόμορφη η θερμοκρασία στην μπροστινή επιφάνειά του. Στα μειονεκτήματά του είναι ότι ένα πάνελ δεν μπορεί να θερμάνει έναν χώρο πάνω από 20 τ.μ. που σημαίνει ότι σε μεγαλύτερους χώρους χρειάζεστε δύο ή τρία (ανάλογα με τον χώρο), ενώ δε μπορεί να μεταδώσει τη θερμοκρασία του σε άλλους χώρους.

Ωστόσο, είναι μία πολύ καλή επιλογή στην περίπτωση που έχετε μούχλα στον χώρο σας, καθώς εξαφανίζει σταδιακά την υπάρχουσα υγρασία και θωρακίζει το σπίτι, ώστε να μην δημιουργηθεί νέα.

Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.grClopYandPastE.blogspot.com - clickatlife.grimerisia.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια