Η χρήση των tablet στην προσχολική ηλικία...

Posted by Clopy Paste 28 Δεκεμβρίου 2013


Ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι τα tablet έχουν γίνει το αγαπημένο γκάτζετ των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την στιγμή που οι επιστημονικές έρευνες δεν μπορούν ακόμη να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις στη νοητική ανάπτυξή τους.

Το μέγεθος και, πολύ περισσότερο η οθόνη αφής, έχει σαν συνέπεια οι ταμπλέτες να λειτουργούν σαν «μαγνήτης» ακόμη και για ανήλικους 2 ετών, που δεν ξέρουν να διαβάσουν ή να γράψουν. Έτσι, στην απλούστερη περίπτωση, χρησιμοποιούν το tablet των γονιών τους, το οποίο έχει γίνει ουσιαστικά συσκευή για όλη την οικογένεια. Τον τελευταίο καιρό, όμως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά, τόσο από γνωστούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών όσο και από εταιρείες παιδικών παιχνιδιών.

Μάλιστα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι «παιδικές» ταμπλέτες αναμένεται να είναι αρκετά δημοφιλές δώρο τα φετινά Χριστούγεννα. Χαρακτηριστική είναι έρευνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού PBS Kids, σύμφωνα με την οποία το 15% των γονιών θα αγοράσουν μια τέτοια συσκευή στον γιο ή την κόρη τους αυτές τις γιορτές.

Ωστόσο, παιδίατροι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως τα όποια οφέλη για τα παιδιά από τη χρήση των tablet δεν μπορούν ακόμη να τεκμηριωθούν επιστημονικά. Αντίθετα, υποστηρίζουν, αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι πως το παιδί προσκολλάται στη συσκευή, με συνέπεια να ατονούν δραστηριότητες οι οποίες ενισχύουν τη νοητική ωρίμανση, όπως η αλληλεπίδραση με τους ενήλικους και το «κανονικό» παιχνίδι.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στο Associated Press του Ελληνοαμερικανού Δημήτρη Χρηστάκη, γιατρού στο νοσοκομείο Παίδων του Seattle, ο οποίος υποστηρίζει πως το σημαντικότερο ερέθισμα για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι η συναναστροφή με τους γονείς του. Έτσι, ακόμη κι αν μέσω των εκπαιδευτικών παιχνιδιών οι ταμπλέτες έχουν όντως θετική επίδραση στους ανήλικους, αυτή εκμηδενίζεται όταν γίνεται εις βάρος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει προτείνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 στους γονείς να αποφεύγουν κάθε χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στα παιδιά έως 3 ετών και, για τα μεγαλύτερα, να περιορίζουν τη χρήση των tablet σε 2 ώρες την ημέρα. Ο παιδίατρος από το Seattle είναι πάντως πιο αυστηρός, υποστηρίζοντας πως μία ώρα την ημέρα είναι αρκετή.

Περιορισμένη χρήση συνιστά και η παιδοψυχολόγος Rahil Briggs από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη η οποία, μιλώντας πάλι στο Associated Press, προσθέτει πως η πολύωρη προσκόλληση με την ταμπλέτα, κατά την προσχολική ηλικία, επιβραδύνει την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Η Briggs συμπληρώνει πως και στη σχολική ηλικία το tablet μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Πηγή: portal.kathimerini.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια